Lager spesialsekker til panteinnsamling for barnekreftsaken


Prosjektet #enflaskeernok handler om innsamling av pant til inntekt for forskning på barnekreft. Initiativtaker Henning Aarekol i organisasjonen Team Rynkeby får nå spesiallagde bigbags av Wee.no, noe som skal bidra til å samle inn hele seks millioner flasker i Norge. 

– Vi kommer ikke til å gi oss før målet er nådd. På litt over to måneder nærmer vi oss 200 000 flasker, og har stø kurs mot målet vårt om å samle inn 300 000 flasker innen 1. januar, forteller Henning Aarekol.

Igjennom organisasjonen Team Rynkeby driver Aarekol sitt panteprosjekt for å samle inn midler til inntekt for forskning på barnekreft. Sykepleier og ambulansearbeideren Aarekol startet prosjektet i september, og vil fortsette med full styrke inn i det nye året.

«En flaske er nok» er et initiativ som fokuserer på tre ting: Dette er noe alle kan være med på uansett alder, bosted, utdanning, jobb eller ikke jobb. Alle har en flaske, noe som gjør at «alle» innbygger i Norge kan delta. Og så har vi miljøaspektet: Det forsvinner 300 000 flasker i søppelet hver eneste dag, noe Henning Aarekol ønsker å begrense.

– Team Rynkeby er opprinnelig en dansk organisasjon som nå har spredd seg til flere nordiske land. Hvert år samles det inn millioner til den viktige forskningen på barnekreft. I 2019 samlet vi inn over ni millioner, året før over 12 millioner. Hver eneste krone som samles inn går direkte til Team Rynkeby og videre til Barnekreftforeningen, forteller Aarekol.

Henning Aarekol henter gule bigbags fra Wee.no, som skal brukes i innsamlingsaksjonen.

Fikk ideen på en sykkeltur

– Team Rynkeby startet med at noen kolleger fant ut at de skulle sykle fra sitt hjemsted i Danmark og helt til Paris. Nå sykles det årlige turer, og selv har jeg syklet til Paris tre ganger for laget. Jeg ble involvert i Team Rynkeby første gang i 2014 da jeg møtte Arild Østbø fra Stavanger, han hadde mistet sønnen sin i kreft. Han lurte på om jeg ville være med på Rogalandslaget, forteller Aarekol.

– Ideen til «En flaske er nok» kom faktisk når jeg var på sykkeltur, og tenkte igjennom hva jeg kunne gjøre for å samle inn penger i år. Jeg liker å tenke utenfor boksen. Så kom ideen: Hva med å samle inn seks millioner flasker? Det er bare rundt en flaske per innbygger, sier Aarekol.

– Det som er gøy nå er at #enflaskeernok prosjektet har spredd seg til både Danmark og Finland allerede, sier Aakerol. 

Sponser med Gule bigbags

Når prosjektet ble presentert for Wee.no tok det ikke lang tid før samarbeidet var et faktum, forteller Lene Hansen Tysse i Wee.no.

– Vi ønsket å sponse Team Rynkeby og fant fort ut at en god løsning var å bidra med gule bigbags for oppbevaring av pant. Nå håper vi at pantesekkene skaper synlighet med den klare gule fargen, og dermed bidrar til å gjøre det enklere å samle inn panteflasker og bokser i hele Norge. Henning og Team Rynkeby gjør en fantastisk jobb og det er flott å kunne bidra til en så god sak, sier Tysse.   

Lene Hansen Tysse hos Wee.no


– Vi har i første omgang levert ut 30 sekker, men det kommer inn 400 sekker på nyåret. Disse er allerede lagt ut for salg i nettbutikken vår, og halvparten av salgsinntektene går til Team Rynkeby og deres innsamling for Barnekreftforeningen, sier Hansen Tysse.

45 kommuner deltar

Dugnaden foregår ved at det samles inn pant, og at det endelige beløpet Vippses over til organisasjonen. Men i Haugaland kjører Henning sitt team også ut og henter panten selv.
Innsamlingen av flasker går nå for fullt på forskjellige steder i Norge, forteller Henning Aarekol.

– Status nå er at 45 av landets 365 kommuner er registrert i flaskeinnsamlingen. Av disse er sju kommuner kommet over den magiske grensen på én flaske per innbygger, og den beste kommunen har klart å samle inn over seks flasker per innbygger. Karmøy kommune er foreløpig den største kommunen målt i antall flasker, med over 28 000 panteflasker registrert, forteller Henning Aarekol.

– Det som er så bra med sekkene vi får fra Wee.no, er at vi blir synlige. Sekkene kommer til å bli satt ut sentrale steder for å vise kampen vi står ovenfor, nemlig å bidra til at flere blir friske etter en kreftdiagnose. Dette gir også håp både til barn og foreldre som er rammet av sykdommen, avslutter Henning Aarekol.

Vil du bidra? Her kan du lese om og bestille pantesekker.