Tips: Slik holder du lokalene varme i vinter


Med en kjølig vintersesong i vente står mange bedrifter overfor utfordringer med å opprettholde en levelig temperatur i lokaler med stor takhøyde eller utilstrekkelig isolasjon. – Valg av varmekilder handler om å finne den riktige balansen mellom kostnad og effekt, forteller fagansvarlig i Wee.no, Geir Leknes.

I møte med stigende energipriser og økt fokus på bærekraft blir det stadig viktigere for bedrifter å finne effektive og økonomiske oppvarmingsløsninger for lager, verksteder, haller, butikker eller utstillingslokaler. Valgmulighetene er mange, og inkluderer alt fra diesel- og gassdrevne varmere til elektriske varmevifter, aggregater og varmepumper.

Hvilken løsning som er best for et spesifikt lokale, avhenger av faktorer som isolasjon, romstørrelse, ventilasjonsmuligheter og varmekrav, forteller fagansvarlig anlegg, industri og haller i Wee.no, Geir Leknes.

– Lokaler med høye tak og dårlig isolasjon stiller ekstra krav til både varmeløsning og effektiv energibruk. Med dagens løsninger er det imidlertid mulig å kombinere energieffektivitet og komfort også i utfordrende lokaler, sier Leknes.

Geir Leknes i Wee.no

 

Dieselvarmere

Dieselaggregater eller varmeutstyr drevet på gass er en effektiv varmeløsning for store lokaler som trenger rask oppvarming. De er spesielt nyttige i situasjoner der strømtilførsel er begrenset, eller hvor oppvarmingsbehovet er midlertidig, som på byggeplasser, i uisolerte haller eller større telt. Dieselvarmere som dette krever imidlertid god ventilasjon og ofte tilgang til avgassrør.

 

– Samtidig finnes det moderne dieselvarmere som avgir infrarød stråling, og som har en helt ren forbrenning og dermed ikke lager avgasser. Dette gjør dem til en god løsning i lokaler der ventilasjonen er begrenset eller luftkvalitet er viktig. Disse kan også brukes i kombinasjon med andre varmekilder for ekstra fleksibilitet, forteller Leknes.

 

– Infrarød varme, enten den er basert på diesel eller elektrisitet, er effektiv fordi den varmer objekter og personer direkte, og ikke luften rundt. Derfor er denne typen oppvarming godt egnet for arbeidsområder med mye aktivitet.

 

Video: Dette mener foreningen Amcar Karmsund om Wee.no sin infrarøde og utslippsfrie dieselvarmer. 

 

Infrarød varmer drevet på diesel.

 

Elektrisk oppvarming

Elektriske oppvarmingsenheter som varmevifter, infrarøde lamper og byggvarmere er ofte praktiske og enkle å bruke. De gir rask oppvarming uten behov for komplisert installasjon, og har ingen avgasser man må ta hensyn til.

 

– I små lokaler som garasjer og ved arbeidsstasjoner i større rom kan en elektrisk varmevifte eller varmelampe være alt du trenger for å oppnå en komfortabel temperatur. Disse enhetene er også fleksible; mange varmevifter og lamper er mobile og kan flyttes mellom arbeidsområder, noe som gjør dem ideelle for midlertidig oppvarming eller bruk i varierende arbeidsmiljøer, sier Leknes.

 

Selv om elektrisk oppvarming er lett tilgjengelig og enkel å installere, kan dette utstyret bli kostbart i drift – spesielt i dårlig isolerte lokaler.

 

– Den største ulempen med elektrisk oppvarming er som regel de høye driftskostnadene. Dersom man skal varme opp store og dårlig isolerte lokaler kun med strøm, kan dette fort bli dyrt. For mindre lokaler eller arbeidsstasjoner som krever punktoppvarming kan elektriske varmevifter imidlertid være et godt valg, sier Leknes.

 

 

Varmepumper for energieffektiv oppvarming
For lokaler med noe isolasjon er varmepumper i mange tilfeller det beste alternativet. Luft-til-luft-varmepumper gir høy varmeeffekt med lavt energiforbruk, noe som gjør dem til en kostnadseffektiv løsning over tid.

 

– Disse varmepumpene fungerer godt i mange typer lokaler, og vil derfor være en god investering. Ved svært lave vintertemperaturer kan effekten reduseres noe, så varmepumpene er ikke like effektive i områder der vinteren er strengest. I industrilokaler med mye støv i luften kan også luft-til-luft pumpene fort tette seg og være mindre effektive, forklarer Leknes.

 

Luft-til-vann-varmepumper kan mange steder være et godt alternativ i bygg med vannbåren varme, men dette er kostbart å installere og krever en større investering.

 

Hybridløsninger, som å kombinere varmepumper for grunnoppvarming med dieselvarmere for ekstra varme på kalde dager, er gjerne den mest effektive løsningen, ifølge Leknes. Dette gir både fleksibilitet og lavere driftskostnader. Med varmeutstyr som går på forskjellige energikilder har man også muligheten til å variere bruken avhengig av prisbildet i perioden man trenger oppvarming.

 

 

Tiltak for bedre varmeeffektivitet

Effektiv oppvarming handler imidlertid ikke bare om valg av varmekilde. For å maksimere effekten og redusere energikostnadene, bør bedrifter også investere i tiltak som forbedrer varmeeffektiviteten i lokalene. Leknes peker på flere enkle grep som kan utgjøre en stor forskjell.

 

– Isolerende strimleporter er en effektiv løsning for å redusere varmetap ved hyppig inn- og utpassering, noe som er spesielt nyttig i lagerhaller med stor trafikk. En annet tiltak er å installere takvifter kan man presse den varme luften ned fra taket, noe som gir en jevnere temperaturfordeling i rom med stor takhøyde, forklarer Leknes.

 

For lokaler med dårlig isolasjon, så som for eksempel haller, kan sprøyteisolasjon være et kostnadseffektivt tiltak som reduserer varmetap betydelig. I tillegg kan moderne ventilasjonsanlegg med varmevekslere gjenbruke varmen i lokalet, noe som reduserer behovet for tilført energi.

 

Andre og enklere tiltak kan være bruk av termiske gardiner eller rulleskjermer rundt arbeidsstasjoner, eller bruk av gulvmatter der betonggulvet er som kaldest. Ofte går det rør eller ventilasjonskanaler ut gjennom yttervegger, noe som kan være store kilder til luftlekkasje. Områdene rundt disse gjennomføringene kan tettes med skum eller fugemasse, noe som reduserer varmetap betraktelig. Samme effekt kan man også få av varmelister rundt vinduer.

 

– Ved å kombinere disse tiltakene med riktig varmekilde, kan man skape et komfortabelt arbeidsmiljø uten å pådra seg unødvendig høye energikostnader, avslutter fagansvarlig anlegg, industri og haller i Wee.no, Geir Leknes.