65 dykkere samlet avfall i Smedasundet
Hele 65 dykkere og 25 bakkemannskap deltok under årets Project Aware Smedasund. Se filmen fra aksjonen her.
Under årets dugnad, som var den femte utgaven av Project Aware Smedasund på rad, ble det hentet opp fem tonn miljøavfall av til sammen 95 dugnadsarbeidere både i havet og på land. Dermed er det nå hentet opp over 32 tonn avfall totalt på havbunnen mellom Smedasundet og Kvalsvik. Dette befester Project Aware Smedasund sin posisjon som ett av verdens største undervannsdugnader.WeeGruppen, med Wee Marines daglige leder Åge Wee i spissen, er både arrangør og sponsor av prosjektet.
– Vi ser nå at arbeidet som er gjort de siste årene begynner å gi resultater, for det er ikke lenger like tett med avfall langs bunnen i sundet. Likevel kan vi trygt holde på med dette arbeidet i flere år til, for det er områder vi ikke har vært i sundet hvor vi vet det er mye søppel. Hva folk kaster på sjøen slutter ikke å overraske meg, forteller Åge Wee.
Også i år fant dykkerne alt fra flasker og bokser til sykler og komfyrer på havbunnen.
Havforsningsinstituttet på plass
Miljøarbeidet har vekket både nasjonal og internasjonal oppmerksomhet, og i år hadde Havforskningsinstituttet forskere med for å følge arbeidet tettere. Forskernes oppgave var å finn nye fremmedarter blant avfallet fra sundet.
– Det er funnet rundt 30 fremmedarter i norsk farvann, og det kommer stadig nye til landet med skipstrafikken. For oss er det viktig å kartlegge omfanget av dette, slik at det kan utarbeides tiltak mot arter som er uheldige for det norske dyre- og plantelivet, forteller forsker Vivian Husa i Havforskningsinstituttet.
– Project Aware Smedasund er et flott arrangement for oss fordi vi kan studere artene som fester seg til avfallet som løftes i land, og dermed få en god oversikt over nye arter i havnen, forteller Husa, som fikk med seg flere antatte nye arter tilbake til Bergen.
Også i år bidro offentlige og private selskaper både med innsats og økonomiske midler i prosjektet. Karmsund Havnevesen, Brannvesenet, Friluftsrådet, Kystverket Vest og Sjøfartsdirektoratet var noen av bidragsyterne under årets aksjon.