Vårbearbeiding av jord - optimal etablering og avlingspotensial

Hvilke fordeler er det ved jordbearbeiding om våren, og hvilke redskaper basert på jordtype, arealstørrelse og produksjonsformål benytter man seg av? Her får du en oversikt fra fagansvarlig for landbruksmaskiner, Jan Sigurd Bakken.
Fresing og bearbeiding av jorda om våren er viktig av flere grunner, men det handler i hovedsak om å skape optimale forhold for vekst.
Forbedring av jordstruktur
Etter en vinter med mye nedbør og tele, kan jorda være komprimert eller ujevn. Arbeid som fresing kan bidra til å løsne og lufte jorda, noe som forbedrer drenering og gir røttene tilgang til både luft og næring. Bearbeiding hjelper også med å bryte opp jordklumper og jevne ut overflaten, noe som er bra for å oppnå en jevn såbunn og dermed et jevnt fremspring.
Reduksjon av ugress
Tidlig vårbearbeiding gir en effektiv bekjempelse av ugress. Ugress som har begynt å spire forstyrres eller fjernes før de rekker å konkurrere om lys, vann og næringsstoffer. Kulturplantene får bedre etableringsbetingelser og redusert konkurranse gjennom sesongen.
Innblanding av organisk materiale og næring
Våren er et ideelt tidspunkt for å tilføre kompost, husdyrgjødsel eller andre jordforbedringsmidler. Gjennom mekanisk bearbeiding innarbeides næringsstoffene jevnt i matjordlaget. Dette bidrar til at tilgjengeligheten av næringsstoffer økes for planterøttene tidlig i vekstsesongen.
Forberedelse av såbed
Et homogent, godt løsnet såbed er avgjørende for god spiring og etablering. Bearbeiding skaper en porøs overflate med god jordkontakt, noe som er viktig for fuktighetshold og rotutvikling. Spesielt viktig er det også ved såing av småfrøede vekster som krever jevn jordstruktur.
Økt jordtemperatur
Bearbeiding fjerner planterester og øker luftgjennomstrømningen, noe som fremmer raskere oppvarming av matjordlaget. For vekster med høyt varmekrav i etableringsfasen er det veldig viktig, slik som mais og enkelte grønnsakskulturer.
Jordbearbeiding bør kun utføres når jorda er lagelig – altså verken for våt eller for tørr. Bearbeiding i våt jord fører til strukturskade og komprimering, med påfølgende reduserte luft- og vannforhold.
Her ser dere jordfres Hanmey IGNA230
Se utvalget av jordfres her.
Valg av redskap
Riktig redskapsvalg er avhengig av en rekke faktorer, blant annet jordtype, arealets størrelse, og hvilket vekstslag som skal etableres. Her har Jan Sigurd satt opp en oversikt over aktuelle redskaper og bruksområder:
For mindre arealer og hobbyhager
Grev: egner seg for manuell oppbrytning av jord, innblanding av kompost, og fjerning av større stein.
Kultivator: for overflatebearbeiding, ugressbekjempelse og forbedring av jordstruktur i de øverste cm.
Hagerive: brukes til å jevne overflaten og fjerne småstein og jordklumper før såing.
Liten jordfreser (motorisert): effektiv for løsning og findeling av jord i mindre kjøkkenhager eller bed.
For større arealer og kommersiell drift
Plog: vendende jordbearbeiding som løsner i dybden. Effektiv for å blande inn planterester og bekjempe flerårig ugress.
Harv: finbearbeiding og utjevning etter pløying. Skålharv egner seg godt på tyngre jord, mens tindharv gir god dybderegulering og egner seg til lettere jordtyper.
Traktormontert jordfreser: brukes der det kreves grundig findeling av jorda, eksempelvis ved grønnsaksproduksjon (f.eks. potet, gulrot).
Slodd: jevner ut og knuser klumper, særlig egnet for forberedelse til såing av korn eller gras på leirholdig jord.
Se utvalget av landbruksutstyr her
Hva vurderes?
Jordtype
Leirjord krever kraftigere og mer dyptgående redskap enn sandjord. I steinrik jord må det tas hensyn til redskapsslitasje og fare for skader.
Arealstørrelse
Arealer er håndverktøy eller liten jordfreser tilstrekkelig. På større arealer bør man benytte traktormontert utstyr for effektiv drift.
Kulturtype og driftsformål
Finbearbeiding og god struktur er særlig viktig for småfrøede vekster og grønnsaker. Ved grovfôrproduksjon og korn kan en enklere bearbeiding være tilstrekkelig, men fortsatt avgjørende for et godt såbed.
Planlegg i takt med vær og tilstand på jorda - det gir best resultat på både kort og langt sikt.
Vårbearbeiding av jorda legger grunnlaget for en god vekstsesong og optimal avling. Med riktig redskap og tilpasning til jordtype, areal og produksjonsformål, skapes gode forhold for både spiring og utvikling.
Et råd fra Jan Sigurd Bakken avslutningsvis her: "ikke vent - en dag tidligere såing om våren kan gi en uke tidligere innhøsting".