Selvlaget lyddemper ble til et eksporteventyr

Selvlaget lyddemper ble til et eksporteventyr

Ønsket om en bedre lyddemper til jaktrifla motiverte Hans Petter Hausken til å bygge sin egen. Det ble starten på et norsk gründereventyr.

Året er 1992. Landbruksmekaniker Hans Petter Hausken fra Karmøy kjøper seg en jaktrifle, og ønsker seg snart en lyddemper han kan montere på rifla som gir mindre støy fra våpenet under hjortejakten. Hos en forhandler finner Hausken en finsk lyddemper, men denne viser seg ikke å leve opp til forventningene.

"Demperen var stor og tung, og jeg forsto fort at dette kunne gjøres bedre. Dermed fikk jeg ideen om å forsøke å utvikle min egen lyddemper. Etter litt mekking endte jeg opp med en demper som var halve lengden av den jeg kjøpte, men som fungerte vesentlig bedre", forteller Hans Petter Hausken (64).

Lite visste han da at nyvinning skulle utvikle seg til en serie lyddempere solgt i flere hundre tusen eksemplarer både i Norge, Europa, Sør-Amerika og USA.

"Da jeg begynte å lage lyddempere på 90-tallet var dette utstyret sett på som litt «hysj-hysj» og tvilsomt, nærmest noe kun forbeholdt banditter", husker Hausken.  

"Men ting har endret seg. Dette er nå et bredt anerkjent jaktutstyr med mange fordeler, så som mindre støy, mindre munningsflamme, mindre rekyl og bedre presisjon", forklarer oppfinneren.

Sakte men sikkert

Det tok imidlertid en god stund før landbruksmekanikerens oppfinnelse ble lagt merke til for alvor.

"Vi hadde noen rolige år i starten, men etter en omtale i et jaktblad begynte ting virkelig å rulle. I dag er vi seks medarbeidere som deltar i produksjonen av 30 000 lyddempere i året. Vi har også solgt rettigheter til større internasjonale aktører som gjør at produktene distribueres internasjonalt", forteller Hausken.

Det er viktig å følge med i tiden og se behovene i markedet, mener lyddemper-gründeren.

"Kundene ønsker personlige tilpasninger, og i dag leverer vi lyddempere i flere ulike farger eller med personlig gravering. Mange jenter ønsker seg rosa lyddempere, eller dempere som matcher annet utstyr", sier Hausken.

Lavere trykk – mindre støy

Prinsippet bak en lyddemper er ganske enkelt, forteller Hans Petter Hausken.

"Når en kule forlater munningen på et våpen kommer lufttrykket ut i friluft, noe som skaper et kraftig smell. Når du benytter en lyddemper vinkles dette gasstrykket ut til sidene og inn i såkalte kamre, der hastigheten dempes betydelig", forklarer Hausken.

"Kula lager en såkalt overlydssmell, som er en lyd vi ikke kan gjøre noe med. Men kruttsmellet, som er høyest og mest skadelig for hørselen, dempes betydelig når kula forlater lyddemperen", sier Hausken.  

En lyddemper må tåle høyt trykk og temperatur, og Hausken benytter derfor metaller som stål, aluminium og titan for å gi demperne tilstrekkelig kvalitet og holdbarhet. Størrelsen på lyddemperen er med på å avgjøre egenskapene med tanke på støyreduksjon. Hvilken lyddemper du kan bruke avgjøres av kaliber og våpentype du benytter deg av.

"Både vekt, størrelse og effekt på lyddempere er betydelig bedret siden jeg kjøpte min første lyddemper", forklarer Hausken.

 

Se video fra stålhallen Hausken bruker som lager under.

Skal fortsette med utvikling

Deler av produksjonen foregår i dag ved hovedkontoret på Askeland i Tysvær, hvor Hausken flyttet i 2008. For å ta unna for veksten har selskapet fått reist en lagerhall i stål fra Wee.no.

"Jeg så på forskjellige lagerløsninger, men valgte til slutt denne modellen, noe jeg ikke har angret på. Med varmepumpe og god isolasjon er dette en velfungerende lagerløsning som passer oss veldig bra", sier Hausken.

Gründeren bak Hausken Lyddempere AS jobber i dag mest administrativt og deltar i utviklingen av nye produkter. En del jakt- og forhandlermesser blir det også på 64-åringen.

"Jeg jakter litt ennå, og synes fagfeltet fortsatt er veldig spennende. I så måte har jeg ingen planer om å trekke meg tilbake med det første", avslutter lyddemperprodusenten Hans Petter Hausken i Tysvær.

Tilbake