Slik høster og lagrer du poteter

Slik høster og lagrer du poteter

Høsting og riktig lagring av poteter er to avgjørende trinn for å sikre kvalitet og holdbarhet på avlingen. Gjør du det riktig, vil du kunne nyte smakfulle poteter i lang tid fremover! Her vil du få en liten guide på hvordan du høster og oppbevarer potetene riktig.

Når skal poteter høstes?

 

Høsting av poteter er avhengig av potetsort og vekstforhold. En tommelfingerregel er å se på når plantene begynner å visne og bladene gulner. Dette er ofte en indikasjon på at knollene har modnet. En annen faktor man må se på før man høster potetene er å forsikre seg om at jorden er tørr nok. Tar man dem opp rett etter kraftig regnvær, risikerer man at potetene kan bli skadet eller forurenset av jordklumper.

 

Høstemetoder

Manuell høsting: I mindre hager kan man enkelt bruke spade eller en liten greip for å få opp potetene. Dette er en krevende, men også en mer skånsom måte å gjøre det på.

Maskinell høsting: På et småbruk eller større gårdsbruk kan potetopptakere være en effektiv løsning når du skal høste poteter. Her kan man for eksempel bruke PD50S som er en potetopptaker til liten traktor. Denne graver seg ned i jorden, rister potetene opp til overflaten og ut på siden, slik at det blir enkelt å plukke potetene etterpå.

 

potetopptaker til traktor

 

Sortering og tørking

Etter høstingen skal potetene sorteres for å fjerne syke, skadede eller misformede poteter. Deretter bør de legges i et luftig, skyggefullt område for tørking i noen dager for å forhindre råte.

Lagring av poteter

Før i tiden var det mest vanlig å bruke en potetkjeller til å lagre poteter og andre rotvekster. I dag er det kanskje ikke like mange som har en potetkjeller, men det finnes også andre løsninger. Så lenge man lagrer poteter i et mørkt, kjølig og fuktighetskontrollert rom med temperatur mellom 4-8 °C vil potetene kunne holde lenge. Det viktigste er å forhindre at potetene får lys på seg, som kan gjøre dem grønne og giftige, og feil fuktighet som kan føre til råte eller innskrumpede poteter.

 

 

Tilbake